Inzertní server zaměřený na děti a rodinu
Omáčky
Stránka 1 z 1
Hovězí guláš |
Ingredience: 400g předního hovězího masa hladká mouka kmín majoránka mletý pepř 1 lžička sladké papriky sůl 1 – 2 cibule 3 stroužky česneku sádlo Postup: Nejprve si v hrnci dozlatova orestujeme nakrájenou cibulku na sádle, či oleji – co je po ruce. Přidáme hovězí maso nakrájené na zhruba stejné kusy a osmahneme na cibulce do růžova. Dále přidáme papriku, kmín, sůl a pepř. Veškeré koření a sůl vždy podle chuti. Podléváme vodou a hovězí maso dusíme. Dle nutnosti podléváme a přidáme na zahuštění mouku. Na závěr dochutíme česnekem a majoránkou. Dále ještě dusíme, aby bylo maso hezky měkké. Hovězí guláš podáváme s chebem, nebo s knedlíkem. |
Svíčková na smetaně |
Ingredience: 750 g pravé hovězí svíčkové (nebo hovězí maso zadní) 150 g mrkve 150 g celeru 75 g petržele 1 větší cibule 50 g slaniny nakrájené na úzké klínky 150 g másla sůl mletý pepř 5 zrnek celého pepře 3 zrnka nového koření 3 bobkové listy špetka tymiánu citrónová šťáva cukr 100 g plnotučné hořčice 2 lžíce hladké mouky 250 ml šlehačky příp. mléko na zředění citron nakrájený na plátky brusinkový kompot Postup: Odblaněné a očištěné maso prošpikujeme slaninou, osolíme, opepříme, posypeme nakrájenou cibulí, očištěnou nastrouhanou zeleninou, kořením, pokapeme citrónovou šťávou a polijeme rozpuštěným máslem. Necháme jeden den v lednici odležet. Druhý den maso podlijeme malým množstvím vody a pod poklicí dusíme v troubě doměkka. Měkké maso vyjmeme a odstraníme koření, především bobkový list. Kastrol se zeleninou poté umístíme na plotnu a pomalu přivedeme k varu. Přidáme hořčici, zasypeme cca 2 lžícemi hladké mouky, orestujeme. Zalijeme šlehačkou a na mírném ohni za občasného míchání provaříme. Je-li omáčka příliš hustá, zředíme ji mlékem. Nakonec ji přecedíme. Podle chuti dosolíme, okyselíme citrónovou šťávou nebo přisladíme. Pro zvýraznění chuti můžeme do omáčky dát trochu karamelu. (Polévkovou lžíci cukru necháme zkaramelizovat. Když se cukr rozpustí a začne hnědnout, podlijeme troškou vody a povaříme.) Maso nakrájíme přes vlákno na jednotlivé porce, vložíme ho zpět do omáčky a prohřejeme. Podáváme ozdobené plátkem citronu a s brusinkovým kompotem |
Stránka 1 z 1
Prodám / Koupím