Inzertní server zaměřený na děti a rodinu
Zavařeniny
Stránka 1 z 1
Třešňovo-jahodová marmeláda |
POTŘEBUJEME: 900-800g třešní, balíček želírovacího cukru 2:1, 300-400g jahod, 5-7 ks hřebíčeku, 1 celá skořice, POSTUP: Třešně i jahody omyjeme i se stopkami a necháme je dobře okapat. Pak jahody zbavíme stopek a nakrájíme je na kousky. Z třešní odstraníme stopky, vypeckujeme je a rozmixujeme. Ovoce smícháme ve větším hrnci s želírovacím cukrem a za občasného míchání uvedeme do varu. Pokud chceme marmeládu pikantnější, rozlomíme do ní jednu celou skořici a přidáme hřebíček. Zmírníme plamen a za občasného míchání marmeládu 5 - 7 minut provaříme. Odstraníme vzniklou světlou pěnu a marmeládu plníme do skleniček a ihned zavíčkujeme. Pokud jsme přidali koření, musíme si dát pozor, abychom ho do skleniček nepřidali! Skleničky s marmeládou "zabalíme" do deky a necháme do druhého dne vychladnout. |
Švestkový džem se skořicí |
INGREDIENCE: 1 kg švestek, 800 g želírovacího cukru, šťávu z 1 citronu, 2 kousky celé skořice POSTUP: Švestky umyjte, vypeckujte a pokapejte šťávou z půlky citronu. Zhruba 200 g švestek nakrájejte na malé kousky a zbytek ovoce rozmixujte. Rozmixované švestky dejte do hrnce, přidejte želírovací cukr, skořici a promíchejte. Za občasného míchání vařte asi 20 – 30 minut, dokud směs nezhoustne. Nakonec přidejte i nakrájené švestky a za stálého míchání přiveďte k varu. Důkladně vařte alespoň 5 minut. Směs naplňte do šroubovacích zavařovacích sklenic, uzavřete a obraťte dnem vzhůru na cca 10 minut. |
MALINOVO-JAHODOVÝ DŽEM |
700 g jahod, 300 g malin, 1 kilogram cukru krupice, 1 gelfix 1:1 postup: Omyté a očištěné jahody nakrájejte na menší kousky a vše dejte do hrnce. Přidejte balíček gelfixu a 2 lž. cukru. Za stálého míchání vařte asi minutu, pak přisypte zbylý cukr a přiveďte k varu. Za stálého míchání vařte cca 5 minut. Nakonec odeberte pěnu a směsí plňte sklenice. Pečlivě uzavřete a otočte dnem vzhůru. Nechejte několik minut stát a pak uložte do chladna. |
Kompot z dýně s pomerančem |
Ingredience: 1 kg očištěné nakrájené dýně, 6 dl vody, 1,5 dl 8% octa, 750 g cukru, 1 pomeranč, 1 citron, 1 lžíce rumu Postup: Dýni nakrájíme na hranolky nebo kostky (nejlépe vroubkovaným nožem), zalijeme vodou s octem a necháme v chladnu 2 dny proležet. Ocedíme ji, prosypeme cukrem a necháme stát do druhého dne, až pustí šťávu. Přidáme oloupaný a na kolečka nakrájený pomeranč a citron, z nichž jsme odstranili jádra, a vše vaříme, až je dýně “sklovitá”. Vařící dýni naplníme až po okraj do skleniček ovinutých vlhkou utěrkou, do každé skleničky přidáme lžíci rumu, okraje otřeme, upevníme víčka, skleničky obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. |
Banánový džem |
Ingredience: 1kg banánu 1/2 lžičky tlučeného hřebíčku šťáva z 1 citronu 750 g cukru 1 dl rumu Postup: Oloupané banány nakrájíme a rozvaříme s 1 litrem vody a pomalu vaříme dohusta. Pak přidáme cukr, citrónovou šťávu a hřebíček.Uvedeme do varu a hned plníme do zahřátých skleniček. Rum přidáme až na konec. |
Stránka 1 z 1
Prodám / Koupím